FAQ

Staat het antwoord op jouw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Neem dan vooral contact met ons op.

• Vragen jullie commissie?

Nee, wij vragen geen commissie. De Kunstdragers werkt belangeloos. Alles dat wij doen is kunstenaars aan Kunstdragers koppelen en de relatie die zij met elkaar aangaan begeleiden. Voor zowel de kunstenaar als de Kunstdrager kun je bij ons terecht voor hulp, vragen of ontevredenheid. Wel is er de mogelijkheid om ons platform te steunen met een donatie. Dat kan hier.

• Wordt er gecontroleerd of de kunstenaar niet al genoeg verdient?
Omdat we geen poortwachter willen spelen controleren we het inkomen van een kunstenaar die zich aanmeldt niet. Vragen om financiële steun is voor de meeste mensen een hele stap en gaat vaak zelfs gepaard met schaamte. De Kunstdragers werkt op basis van vertrouwen. Als een kunstenaar zich bij ons aanmeldt, gaan wij ervan uit dat financiële hulp nodig is. Wel richten we ons op de minder bekende makers en op hen van wie we weten dat hun werk niet zo goed ligt in de kunstmarkt. Daarbij vragen we ook om een toelichting, en een reden van aanmelding. Mocht bijvoorbeeld Erwin Olaf zich melden, dan nodigen we hem wél eerst uit voor een gesprekje…

• Waar gaat de kunstenaar mijn geld aan besteden?
Dat laten we over aan de kunstenaar, maar we vragen haar/hem/hen wel om jou daarover op de hoogte te houden. Je mag daar zelf ook naar vragen. Het leuke van het Kunstdragerschap is dat elke kunstenaar maar een paar Kunstdragers heeft, wat ervoor zorgt dat het contact heel direct en persoonlijk blijft. We gaan er in ieder geval van uit dat de kunstenaar je bijdrage gebruikt om bijvoorbeeld onkosten te dekken die gepaard gaan met het maken van kunst, om de vaste lasten te dekken, een tentoonstelling in te richten of om te experimenteren met nieuw werk.

• Ik wil meerdere kunstenaars steunen. Is dat mogelijk?

Dat is zeker mogelijk! Je mag zo veel kunstenaars steunen als je wil.

• Is er geen andere manier voor kunstenaars om aan geld te komen? Bijvoorbeeld subsidie?

Er zijn verschillende manieren, maar er is er geen makkelijke manier. Het schrijven van subsidie-aanvragen is een tijdrovende én stressvolle bezigheid, en maar een zeer klein deel van de aanvragen wordt gehonoreerd. Dan heb je dus veel tijd (soms wel weken) gewerkt, om vervolgens afgewezen te worden. Feit is dat kunstenaars niet betaald worden voor de uren die ze maken. Alleen bij bijvoorbeeld verkoop, een gehonoreerde subsidie of een betaalde opdracht komt er geld in het laatje. Veel kunstenaars hebben bovendien nog een tweede baan. Het mooie van De Kunstdragers is juist dat de bijdrages juist onvoorwaardelijk zijn. Er gaat geen tijdrovende aanvraag aan vooraf, de kunstenaar hoeft geen consessies te doen. Als Kunstdrager bied je de kunstenaar die je steunt meer financiële ruimte, waardoor hij/zij/hen zich meer op het maken van kunst, en minder op rondkomen hoeft te focussen.

• Wat als ik niet tevreden ben over wat ik in ruil krijg voor mijn bijdrage?

We lichten de kunstenaars goed voor over wat het inhoudt om een relatie aan te gaan met een Kunstdrager. We geven daarbij advies over wat hij/zij/hen in ruil zou kunnen geven voor jouw bijdrage. Ben je toch niet tevreden? Dan kun je dat met de kunstenaar bespreken of bij ons neerleggen. Wij gaan dan met de kunstenaar in gesprek en hopen zo tot een verbetering te komen. Mocht je ontevreden blijven, dan kun je altijd beslissen je contract niet te verlengen.

• Kan ik ook een kunstenaar steunen met een lager bedrag dan €200?

Nee, je kan een kunstenaar steunen vanaf €200 per maand. We willen dat je als Kunstdrager het gevoel hebt dat je een substantiële bijdrage levert aan je favoriete kunstenaar. Anders dan bij een crowdfunding, waar tientallen mensen een klein bedrag aan kunnen doneren, richten we ons bij De Kunstdragers op wat hogere bedragen én een persoonlijke relatie tussen de gever en de kunstenaar. Bovendien krijg je voor je bijdrage op maandelijkse basis iets waardevols terug.

• Hoe gaat het belastingtechnisch in zijn werk?

De Kunstdragers werkt uitsluitend als tussenpersoon. Dat betekent dat de betaling rechtstreeks via de kunstenaar gaat, en hij/zij/hen jou maandelijks een factuur stuurt. Hou er dus wel rekening mee dat je bijdrage exclusief btw is.